AppStore arama algoritması artık daha ilgili sonuçlar veriyor

İnternet dünyasında olduğu gibi uygulama mağazalarında da arama algoritmaları önem taşıyor. Milyonlarca uygulama içerisinde en yakın sonuçları verebilmek geliştiricileri güçlendiriyor.
 
Apple’ın iOS uygulama mağazası AppStore’da, yapımların ücretli, ücretsiz, en yeni gibi farklı açılardan listelenmesi geliştiricilerin oldukça işine yarıyor ve kendisini tanıtma imkanı buluyor. Bu listelemenin yanında arama özelliği de oldukça önemli. 
Apple yıllardır listeleme seçeneklerini geliştirerek daha ilgili uygulamaların listelere girebilmesine imkan tanıyordu. 3 Kasım 2015 itibariyle arama algoritmasına yapılan yeni dokunuşlar ilgili sonuçların daha üst sıralara tırmanmasını sağladı.
Yeni algoritmada uygulamanın içeriksel anahtar kelimeleri, rakip veya benzer uygulamalar ve kısmi anahtar kelime eşleşmeleri arama sonuçlarında daha çok dikkate alınıyor. Bu sayede kullanıcılar arama yaptıkları kelimeye daha yakın uygulamaları listeleyebiliyor. 
Örneğin Twitter kelimesi ile arama yapıldığında eskiden Instagram üst sıralarda çıkardı ancak yeni algoritmada Tweetbot ve Twitterific uygulamaları yukarıya tırmandı. Instagram ise ilk on sıradan çıktı. Yine Splash Math uygulaması meta verilerinde olmamasına rağmen 70 farklı kelimenin arama sonuçlarında kendisine yer bulmuş. Ayrıca uygulamanın temel özelliklerini temel alan yeni bir öneri fonksiyonu da mağazaya eklenmiş. 
Apple’ın yeni algoritma ile anahtar kelimelerden veya indirme sayılarından ziyade içerik ve ilgi düzeyine önem vermesi geliştiriciler tarafından da olumlu karşılandı. Gelecekte Google’ın siteleri puanladığı PageRank benzeri bir sistemin AppStore içerisinde de oluşacağı tahmin ediliyor.    

Bir yanıt yazın