Android Lollipop sürümünün yükselişi yavaşlıyor

 Ay sonu itibariyle Google’ın yeni Nexus telefonları ile birlikte Android 6.0 Marshmallow sürümünü resmi olarak kullanıma sunması beklenirken, oluşan bu beklenti nedeniyle önceki sürümlerde yavaşlama emareleri baş göstermeye başladı. 
Paylaşılan son tablolara göre Android Lollipop sürümleri toplamda yüzde 21 kullanım oranına ulaştı. Sürümün aylık artık puanı 3 olarak gerçekleşti. Bundan önceki aylarda 4-5 puan şeklinde artışlar görüyorduk. Ancak sürümün yükselişi yavaşlamış durumda.
Android 4.4.x KitKat sürümleri ise son aylarda adeta yerine çivilenmiş durumda ve sadece 0.1-0.2 civarında puan kaybı yaşıyor. Sürüm son 3 aydır yüzde 39-40 seviyesinde seyrediyor. 
Geçen yıla göre Lollipop sürümü beklenen çıkışı yapamadı. Geçen yıl aynı dönemde KitKat sürümü Kasım ayındaki Nexus lansmanına kadar yüzde 34 seviyesine yükselmeyi başarmıştı. Bu dönemden sonra da yükselişini sürdüren sürüm yıl ortalarında yüzde 39 seviyesindeydi ve halen gerilemedi.
Yeni çıkan cihazlar, cihazlara verilen güncellemeler anlaşılan Lollipop sürümünü hızlandıramadı. Muhtemelen bu düşük seviye Nexus lansmanı sonrasında da yükselişe geçemeyecek. Bununla birlikte Android ekosisteminde sürekli bir büyüme mevcut. Kullanıcı sayısı arttıkça yüzde olarak oranlar da küçük puanlarla büyümeye başlıyor. Bu faktörü de hesaba katmak gerek.    

Bir yanıt yazın