Android’li cepte Linux!

Akıllı ceplere özel geliştirilen Ubuntu‘nun ilk resmi sürümü, 17 Ekim’de indirmeye sunulacak. Peki yayınlanmasına günler kala yeni işletim sistemi Android’de nasıl görünüyor? Ubuntu’yu Android’li Galaxy Nexus’umuzda denedik.

Ubuntu’nun arayüzü tamamen dokunmatikler ve parmak hareketleri için düzenlenmiş. Canonical’ın son aylarda ince ayarlar üzerinde yoğunlaştığını söylememiz mümkün, çünkü sürükleme hareketleri ilk önizleme sürümlerine göre çok daha akıcı çalışıyor. Son uygulamaları açmak için parmağınızı ekranın sağ tarafından sola doğru çekebilirsiniz. Ters yönde çektiğinizde ise en son girdiğiniz uygulamaların bir listesi görünüyor. Parmağınızı en yukarıdan aşağıya doğru çekerseniz, sistem araması, uyarılar ve en önemli sistem ayarlarıyla karşılaşıyorsunuz.

Ubuntu, tüm uygulamalarınızı giriş ekranında göstermiyor; hepsini görebilmek için yüklü uygulamalar düğmesine (Installed) dokunmanız gerekiyor. Bununla birlikte bizce Ubuntu’da gelişime açık alanlar var. Örneğin 4.65 inç’lik Galaxy Nexus’ta hep sol üstte beliren düğmelere baş parmağınızla dokunmak sorun olabiliyor. Bir başka sorun ise ana ekrandaki uygulamaları taşıyamamanız. Bu kısıtlamanın bir sonraki sürümde kalmasını ummaktan başka çaremiz yok.

En önemli eksikliklerden bir tanesi ise uygulama mağazasının yokluğu. Mevcut uygulamalardan fazlasına sahip olmak isterseniz, harici kaynaklara göz atmanız gerekecek.

Uygulamaların açılmasındaki gecikme de zaman zaman sinirinizi bozabilir. Testimizde Ubuntu’yu kilitlenmeden en fazla 10 dakika kullanabildik, çoğu kez telefonu baştan başlatmak zorunda kaldık.

Resmi sürüm yayınlandığında Ubuntu’nun performans ve kararlılığını tekrar deneyeceğiz. Ubuntu Touch’ı Nexus cihazınızda denemek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın