Apple A9 üretimini Samsung ve TSMC firmaları üstlendi

 Apple’ın yeni rekorlarla iPhone 6S serisini piyasaya sürmesinin ardından cihazla ilgili ilk incelemeler gelmeye başladı ve en çok merak edilen cihazlardaki RAM miktarı, Apple A9 yongasetinin üretimi gibi bilgiler de açıklığa kavuştu.
Farklı modellerden elde edilen bilgilere göre Apple A9 yongasetini Samsung ve TSMC firmaları üretiyor. Zaten yıl boyunca Samsung ve TSMC’nin Apple A9 üretimini paylaşacağı sık sık gündeme gelmişti. Üretim teknolojileri konusunda önemli ilerlemeler kaydeden iki firma, Apple’ın bu dev siparişini kendi arasında paylaşmış oldu.
Samsung bilindiği üzere 14nm FinFET üretim teknolojisini kullanıyor ve Exynos 7420 yongaseti de bu teknoloji ile üretiliyor. TSMC ise 16nm FinFET üretim teknolojisini kullanıyor ve gelecek yıl ki AMD ekran kartlarını bu teknoloji ile üretecek.
FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor. 
Bununla birlikte teknolojiler arasındaki fark zar boyutlarına da etki ediyor. Samsung’un dökümünü yaptığı A9 yongaseti 96mm2 iken TSMC’nin 104.5mm2 zar alanı kapsıyor. Bu yüzde 10 civarındaki fark Samsung imzalı yongasetlerinin biraz daha iyi enerji tasarruflu olmasına yol açacaktır. 
Chipworks yaptıkları benchmark testlerinde Samsung ve TSMC dökümleri arasında performans farkına rastladıkların açıkladı ancak sonuçları henüz paylaşmadı. Bununla birlikte uzmanların da dile getirdiği gibi 14nm ve 16nm süreçleri arasında son kullanıcının hissedeceği bir performans farkı olmayacak. Zira yongasetinin tasarım süreci ve bileşenleri tamamen aynı ve herhangi bir farklılık içermiyor. Zaten Apple da böyle bir farkın riskini alamaz. İkili döküm stratejisi daha çok tedarik konusunda sıkıntı yaşamamayı amaçlıyor. 
Apple A9 yongasetindeki karanlıkta kalan noktaların aydınlanmasından sonra sıra Apple A9X yongasetine geldi. Apple A9X yongasetinin stok sıkıntısı yaşanmayacağı için sadece TSMC tarafından üretileceği iddia ediliyor ancak yine ikili döküm şeklinde bir stratejinin izleneceğini belirtenler de mevcut.    

Bir yanıt yazın