Apple’ın Swift programlama dili açık kaynak kodlu oldu

Apple, söz verdiği gibi sonunda Swift programlama dilimini açık kaynak kodlu hale getirdi. iOS ve OS X için yazılım geliştirmeyi daha pratik hale getiren Swift hakkında diğer detaylar yazımızda.Apple’ın 2014 yılında WWDC etkinliğinde ilk olarak duyurduğu Swift programlama dilimi iOS ve OS X için daha hızlı ve pratik bir şekilde yazılım geliştirmeyi olanaklı kılıyor. Objective-C’ye kıyasla öğrenilmesi daha kolay olan Swift, özellikle Apple ürünleri için yazılım geliştirmek isteyen kullanıcılar için gelecek vadeden bir uğraş konumunda.
Daha önce Swift’i açık kaynak kodlu hale getireceğinin müjdesini veren Apple, sonunda swift.org üzerinden bu yöndeki adımını nihayete erdirmiş oldu. Belki de son dönemin kısa vadede en çok ilgi gören yazılım dillerinden biri olan bu yeni kodlama yapısı, açık kaynak kodlu hale gelerek gelecek adına daha stratejik bir konuma da gelmiş oldu.

Swift ile geliştirilen uygulamalar, iOS 7, iOS 8 ve iOS 9 işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlarda çalışabiliyor. Ayrıca yine aynı kodlama yapısı ile OS X Yosemite, OS X El Capitan, watchOS 2.0 + ve tvOS 9.0 + için yazılım geliştirmek olanaklı hale geliyor. Tabi açık kaynak kodlu yapı sayesinde aynı programlama dili ile yazılımış üçüncü şahıs uygulamaların, farklı platformlarda çalışabilmesi adına yine üçüncü parti sistemlerin ve yazılım çalıştır ortamlarının da önü açılmış oluyor.

Bu arada açık kaynak kodlu hale gelmesinden sonra Linux için bir port aracı da yayınlayan Apple, henüz yapım aşamasında da olsa burada yer alana bağlantıda Ubuntu için bir indirme bağlantısı paylaştı. Aynı sayfada kurulum için de detaylara ulaşabilirsiniz.

Son olarak belirtelim her ne kadar Apple Swift için böyle bir atılım yapmış olsa da geliştirilen yazılımların AppStore’a gönderilebilmesi için Xcode ile birlikte gelen Swift üzerinden bir çıkarma işleminin yapılması gerekiyor.

Bir yanıt yazın