Devlet yakın takipte!

Meclis’ten geçen internet yasasına göre artık devlet, internette kimle yazıştığımızı, hangi haberi okuduğumuzu, internetten aldığımız ayakkabının modelini bile izleyecek; yasak video paylaşanlar ise davalık olabilecek

Bilişim uzmanları internetteki trafik bilgilerinin saklanmasını öngören yasaya karşı uyardı. Yasa yürürlüğü girdiğinde hangi sayfayı ziyaret ettiğimiz, hangi alışveriş sitesinden ne aldığımız, kimle mesajlaştığımız bilgisine devlet ulaşacak; yasaklı video paylaşanlar hapse girebilecek.

Tartışma yaratan internet düzenlemesine göre yer sağlayıcılar (hosting) internet trafik bilgilerini 1 yıldan az ve 2 yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.
Erişim sağlayıcı yerine yer sağlayıcıdan bilgi temin edilmesiyle, trafik takibinin kapsamı genişleyecek. Uzmanlara göre “internette kim kiminle, ne zaman, kaç dakika, hangi IP üzerinden görüştü, hangi IP’li kullanıcı hangi IP’li adresle temasa geçti” bilgisi, yargı kararı olmaksızın sayıları sınırlı olan hosting firmalarından talep edilebilecek.

Girilen sayfa bilgileri istenebilecek

Uzmanlar trafik bilgilerinin pek çok bilgiyi kapsayacağını söylüyor. Uzmanlara göre devletin hosting firmalarından isteyeceği bilgiler arasında kimin hangi sayfayı ziyaret ettiği, hangi sıklıkla ziyaret ettiği, kimle mesajlaştığı, hangi alışveriş sitesinden ne aldığı, hangi haber sitesinden hangi haberleri okuyup hangilerine yorum yaptığı olacak. Uzmanlar, sosyal paylaşım sitelerindeki mesajlar ve yorumların da hangi IP adresinden gönderildiğinin anlaşılacağını söylüyor.

Yasaklı video RT’sine ceza geliyor

Yasadışı yollarla sağlanmış video ya da ses kaydı benzeri bir içeriği paylaşanlara getirilen cezalar da bu düzenlemeden beslenecek. Bazı hukukçulara göre, mahkeme kararıyla tedbir konulan bir içeriği paylaşanlara (retweet-RT), depolama sistemi sayesinde geriye dönük olarak ulaşılabilecek ve hakkında soruşturma başlatılabilecek; dava açılacak. Düzenlemenin hosting şirketlerine bir de maliyet getireceği ifade ediliyor. Her kullanıcıya ait trafik bilgisinin depolanması için terabaytlarca ek depolama alanı hazır hale getirilmek zorunda; bu da ek masraf demek.

Bir yanıt yazın