Google reklamlar için ”baktığın kadar öde” sisteminin patentini aldı
Reklamverenler ürün yerleştirme, markalandırma gibi işlemler için çok büyük meblağlar harcasa da, bu reklamların gerçekteki etkisinin ne ölçüde olduğu fazlasıyla merak ediliyor. Reklamverenlerin bu ölçümü yapabilecek bir sistem için para ödemeye hazır olduğunu düşünen Google, ”baktığın kadar öde” olarak adlandırılabilecek bir reklam sisteminin patentini aldı. Bu sistem çerçevesinde Google Glass benzeri bir göz sensörü müşterilerin gerçek ve sanal reklamlara ne zaman baktığını takip edecek.
Google’ın 2011 yılının mayıs ayında yaptığı patent başvurusunda sistemin sadece çevrim içi reklamlara indirgenemeyeceği; panolar, gazete ve dergi ilanları gibi konvansiyonel ilan yollarına da genişletilebileceği ifade ediliyor. Bakış takip sistemiyle çevrim dışı reklamların da tıpkı çevrim içi reklamlar gibi takip edilmesinin ve faturalandırmasının mümkün olacağı da patent başvuru dosyasında belirtildi.
Bu sistemle kullanıcıların reklama bakış süresine ek olarak, reklamlara verdikleri duygusal tepkiler de göz bebeklerinin hareketleri sayesinde anlaşılabilecek. Gizlilik endişeleri nedeniyle başı sıklıkla ağrıyan şirket ”Büyük Birader” eleştirilerinin önüne geçmek için kullanıcıların bu sistemin dışında kalabileceği ve toplanan bilgilerin anonim hale getirilebileceğinin altını çizdi. Patent dosyasında yer alan ”gizli ön arama” hükmüyse Glass veya başka bir giyilebilir bilgisayarda arama sonuçlarının gösterilmesine izin veriyor. Bu aramalarda toplalan veriler de, tahmin edilebileceği üzere, saklanabilecek ve gelecekte reklam yayınında kullanılabilecek. Google Glass gibi cihazların sayısının artmasıyla birlikte bu patentin daha geniş bir kullanım alanına erişeceği düşünülüyor.
İlgili >> ABD Patent ve Marka Ofisi