Elektrikli Lucid Air Otomobil

Elektrikli 2021 Lucid Air Özellikleri ile Tanıtıldı

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Lucid Motors, uzun yıllardır ilk modeli üzerinde çalışmalar yapıyor. Firma ilk modelini “Air” olarak adlandırdı ve bu araç Tesla Model S’e rakip olacak elektrikli bir sedan oldu.

Uzun zaman sonra da Lucid Air adlı elektrikli sedan, seri üretim versiyonuyla karşımıza çıktı. Yani Lucid Air artık resmen detaylı özellikleriyle birlikte tanıtıldı! Lüks odaklı ve uzun menzil gidebilecek olan bu elektrikli sedanın 2021’in ortalarında satışa sunulmasının planlandığı da açıklandı.

internet aracılığıyla yapılan bir yayınla gün yüzüne çıkan, yüzde yüz elektrikli Lucid Air, lüks segment elektrikli araçlar kategorisine yeni standartlar getirmeyi hedefliyor. EV (elektrikli araçlar) için yeni bir limit ortaya koyduklarını dile getiren CEO Peter Rawlinson, 2021 baharında aracın üretimlerinin başlayacağını belirtti.

Mekan Konseptleri
İç mekanda ferahlama yaratacak çözümler üretmeye odaklanan Lucid Air, kendi üreteceği güç aktarım sistemlerinin minimalist tasarımı ile birlikte kabin için ayrılan bölgeleri genişletmeyi amaçlıyor.

Rekor Menzil ve Hızlanma
Daha küçük ve aynı zamanda enerji tasarruflu güçlü motorları ve dört tekerden itiş mimarisi ile birlikte 113 kwh bataryalı Lucid Air’in gücü 1080 beygire kadar çıkabilmekte. Tek bir şarj ile birlikte 832 km’ye kadar rekor bir menzile imza atan Lucid Air, 400 metrelik mesafeyi 10 saniyenin altında alabilen nadir araçlardan olacak. Bu arada aracın 0-60 mil yani 0-96 km/s hızlanması 2.5 saniye sürüyor.

 

 

 

Üstün Şarj Özellikleri
Üretime girdiğinde en hızlı şarj edilebilir model olacak araç, hızlı şarj istasyonları ile yapılacak 1 dakikalık şarj ile 42 km ve  20 dakikalık dolum ile 482 km yol gidebilecek.

Lucid markası, Formula E yarış otomobillerinin bataryalarını üreten resmi sponsor firma. Bu sebepten ötürü de elektrikli otomobil bataryaları konusunda oldukça tecrübeli. Lucid Air’da 113 kWh’lık bir batarya paketinin bulunduğunu da öğreniyoruz. Bu da Tesla Model S’te alınabilen 100 kWh’lık bataryadan bile daha büyük bir batarya paketi oluyor.

Lucid Air’ın batarya sisteminin 924 Volt’luk bir sistem olduğu ve seri üretim bir elektrikli otomobil için bundan daha yüksek bir voltaj değerinin görülmediği de belirtilen bilgiler arasında. Lucid Air’ın piyasaya ilk sürülen versiyonu Dream Edition olarak adlandırılıyor. Daha sonra ortaya çıkacak Lucid Air Grand Touring Edition ise uzun yol ve uzun menzil odaklı olacak. O versiyonun bu bataryalarla 820 km civarı menzil sunabileceği belirtiliyor.

Lucid Air’ın büyük bataryası, şarj süresi konusunda şüphe yaratabilir. Fakat firma, 300 kW’a kadar güç girişi olabildiği için bu bataryanın hızlıca doldurulabileceğini söylüyor. Örneğin Porsche Taycan’ın kabul edebildiği en yüksek güç değeri 270 kW şeklinde.

Lucid firması, aracın 1 dakika şarj edilmesiyle 30 km civarı menzil kazandığını da belirtiyor. Lucid Air, çift yönlü şarj desteği de sunuyor. Yani örneğin Lucid Air sahiplerinin evlerinde elektrik kesildiği zaman araçtan elektrik çekebiliyorlar.

Yarı Otonom Sürüş Desteği

Lucid Air, çok gelişmiş yarı otonom bir sürüş sistemi de sunuyor. Bu sistem dahilinde birçok sensör, yüksek çözünürlüklü LIDAR gibi donanımlar bulunuyor. DreamDrive olarak adlandırılan teknoloji paketi kapsamında da 19 adet sürüş destek asistanı donanım yer alıyor. Lucid, ilerleyen zamanlarda uzaktan güncelleme (over-the-air updates) yöntemiyle bu özelliklere 8 adet yeni özellik daha ekleyeceğini de belirtiyor.

Lucid Air’ın bu yarı otonom sürüş sisteminin Level 2 yani ikinci seviye bir otonom sürüş sistemi olacağı da açıklanıyor. Fakat sonradan gelecek DreamDrive özellikleriyle bu seviyenin Level 3’e çıkarılacağı da belirtiliyor.

Lucid Air’ın Teknik Özellikleri

Lucid Air, piyasaya ilk çıkacak olan ve bu tanıtıma konu olan en pahalı ve en üst seviye Dream Edition versiyonunda 2 adet elektrik motoru ve toplamda 1.095 beygir güç sunuyor. Çeyrek mil, 400 metre mesafeyi 10 saniyeden kısa bir sürede alarak ve 0-100 km/s hızlanmasını da 2.6 saniye gibi bir sürede gerçekleştirere süper otomobil performansı sunan aracın ilerleyen zamanlarda 3 elektrik motorlu daha güçlü bir versiyonunun geleceği de biliniyor.

Firmanın CEO’su Peter Rawlinson, 3 motorlu daha güçlü versiyonun 2021 yılının sonlarında ortaya çıkabileceğini belirtiyor. O versiyonun ismi de Lucid Air Performance olacak. CEO, Lucid Air Grand Touring versiyonunun 13.55 kWh / 100 km şeklinde bir tüketim değerine sahip olduğunu, fakat en yakın rakibi Tesla Model S’in 15.42 kWh / 100 km şeklinde bir tüketim değerinin bulunduğunu da vurguluyor. Yani Lucid Air’ın, en yakın rakibine göre bile %15 civarında daha verimli olduğu iddia ediliyor.

Lucid Air’ın 4 farklı versiyonu bulunacak ve bunlardan 2 adedi 2021’in ortalarında piyasaya sürülecek. Bunlar Air Grand Touring ve Air Dream Edition adlı versiyonlar olacak. Fiyatları da sırasıyla 139.000$ ve 169.000$ olarak belirlenmiş. Daha ileri zamanlarda 95.000$’lık Air Touring ve 80.000$’lık Air’ın piyasaya sürüleceği de belirtiliyor.

Bu araçların güç değerleri ise Air Dream Edition adlı en pahalı versiyonda 1.095 beygir, Air Grand Touring’de 812 beygir ve Air Touring’de 608 beygir şeklinde olacak. En uygun fiyatlı Lucid Air’daki güç değeri ise henüz bilinmiyor. Son olarak Lucid Air’ın ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde siparişe açıldığını da belirtebiliriz.

Enerji Verimliliği
0.21 rüzgar sürüklenme katsayısı ile dünyadaki en verimli lüks araç olacak Lucid Air, 10 yıl boyunca teste tabi tutulmuş 32 milyon km boyunca performans sergilemiş kompak bir batarya sistemine sahip olacak.

Güvenlik
34 inç ebatında kıvrımlı görsel panelle donatılmış iç mekanda, ayrıca pilotun kolayca erişebileceği dokunmatik bir ekran da yer almakta. Radar, ultrasonik ve LIDAR ile birleştirilmiş 32 adede kadar varan sensör ile birlikte otomatik sürüş için gerekli tüm teknolojileri de üstünde barındırıyor.

Sürümler
Dream, Touring ve Grand Touring gibi üç temel sürümler piyasaya sürülecek Lucid Air birçok farklı kullanıcı için alternatiflerini oluşturmuş durumda.

Bir yanıt yazın