Markafoni’den Türkiye’nin online perakende haritası İnfografik

Markafoni'den Türkiye'nin online perakende haritası Dev İnfografikTürkiye’de e-ticaret en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Aralarında büyük perakende firmalarının, dev internet şirketlerinin, girişimcilerin ve yerli-yabancı yatırımcıların yer aldığı bu ekosistemin büyüme hızı ise tabi ki en çok tüketicilere yarıyor. Binlerce e-ticaret sitesi her gün yüz binlerce farklı ürün seçeneğini Türkiye’deki 10 milyonu aşkın e-ticaret müşterisine sunuyor.

Markafoni son çalışmasında e-ticarete dair merak edilen pek çok konuyu tek dev bir infografik içerisinde toplamış.

Türkiye’deki internet penetrasyonundan, kredi kartı kullanım oranlarına, lojistik alt yapısından mobil kullanıma, e-ticaretteki sosyal medya etkisinden, tüketici alışkanlıklarına kadar e-ticaret ile ilgili pek çok farklı detayı aşaıdaki infografikte bulabileceksiniz…

İnfografiğin tamamını yazının en altında bulabilirsiniz. Fakat öncesinde infografikten göze çarpan bazı detayları sıralayalım…

Türkiye’deki 36 milyon internet kullanıcısının 10 milyonu online alışveriş yapmış. Bunların yüzde 75′i 18-35 yaş arasında ve yüzde 45′i kadın. E-ticaret müşterilerinin yüzde 31′i İstanbul’da yaşıyor. Ardından ise sırasıyla yüzde 11 ile Ankara, yüzde 8 ile İzmir ve yüzde 4 ile Bursa geliyor.

Türkiye internet penetrasyonu açısından yüzde 47 ile dünyada 11. sırada ve 36 milyon ile en çok internet kullanısına sahip 20. ülke.

Online pazar çekicliği, online alt yapı yeterliliği, dijital kanun ve yönetmelikler ile perakende sektörü gelişmişliği 4 ayrı kriter olarak ele alınarak yapılan puanlamada Türkiye 43 puanla 9. sırada yer alıyor. Bu listenin zirvesinde 78 puanla Çin, hemen arkasında ise 77 puanla Brezilya geliyor.

Türkiye kartlar konusunda da Avrupa’da en üst sıralarda. Kredi kartı sayısında 2., banka kartı sayısında 3., POS makinası sayısında 1. ve ATM sayısında 6. olması da bunu gösteriyor.

Türkiye’de 66 milyon mobil abone, 37 milyon 3G cihaz sahibi ve 13 milyon 3G abonesi bulunuyor. Mobil bankacılığından 2011′den 2012′ye yüzde 68, mobil para transferi işlem adedinin ise aynı dönemde yüzde 118 artmış olması da Türkiye’de mobil devrimin hali hazırda yaşandığını gösteriyor. Yani Türkiye mobil ticaret açısından da önemli bir konumda.

Online perakeden satışların yıllar başına büyüme oranında 2008 ile 2012 arasında tüm dünya ortalaması yüzde 18,7 iken, aynı dönemde Türkiye’de yüzde 35,5 olması da Türkiye’nin e-ticaret alanındaki büyük potansiyelinin diğer bir göstergesi.

Bu özet verilerin dışındaki tüm ilgi çekici e-ticaret verilerini aşağıdaki infografikte bulabilirsiniz…

Markafoni'den Türkiye'nin online perakende haritası Dev İnfografik

Bir yanıt yazın