önleminizi aldınız mı?

Bilgisayar korsanlarının son zamanlarda yarattığı en tehlikeli zararlılardan olan Beta Bot, bilgisayarı son derece gelişmiş bir yöntem kullanarak ele geçiriyor: Bir kez bilgisayara indirildikten sonra tanıdığı 30 anti virüs yazılımından hangisinin yüklü olduğunu tespit ediyor. Daha sonra tanınmamak için yüklü anti virüs programını kapatıyor.

Anti virüs programını kapatmak için yönetici haklarına ihtiyaç duyan Beta Bot, bu hakları bizzat kullanıcıdan alıyor. Bir hata mesajı yayınlayarak hasarlı bir klasörü tamir etmek için kullanıcıdan yönetici hakları vermesini talep eden zararlı, Windows hata mesajlarına çok benzeyen mesaja inanan kullanıcıları rahatlıkla kandırıyor. Bir kere kullanıcı haklarını elde ettikten sonra zararlı, aktif anti virüs yazılımını etkisiz hale getiriyor.

Bu noktadan sonra zararlı asıl görevini yerine getirmeye başlıyor: Bilgisayarı DDoS saldırılarında kullanıyor, dışarıdan erişim sağlıyor. G Data firmasından güvenlik uzmanlarının belirttiğine göre Beta Bot kara borsada yaklaşık 500 Euro’dan satılıyor. Uzmanlar, bu kadar etkili bir zararlı için bunun gayet uygun bir fiyat olduğunu belirtiyorlar.

Pek, zararlıdan korunmak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikli olarak anti virüs yazılımınızın güncel olduğundan emin olun. Facebook, Twitter ve benzeri sitelerde karşınıza çıkan bağlantıları, AVG LinkScanner benzeri bir araçla tarayın. Son olarak birdenbire sizden yönetici ayrıcalıkları isteyen mesajlara karşı tetikte olun. Hakları hangi programın talep ettiğini belirlemeden istekleri onaylamayın. En ufak bir şüpheniz dahi varsa, bu tür talepleri onaylamayın.

 

Bir yanıt yazın