Pi Network Nedir ?

Pi Network, üyelerin mal ve hizmet satın almak için doğrudan Pi harcayabilecekleri bir eşler arası pazardır. Pi Coin Nedir? Son günlerde çeşitli platformlarda adından sıkça söz ettiren Pi Coin yeni nesil dijital bir kripto para birimidir.

Pi Network bir mobil uygulamadır. Bu uygulama üzerinden günde sadece 1 kez giriş yaparak mining işlemi yapılıyor. Bir referans kodu ile kayıt olarak sisteme giriş yapıyorsunuz. Size ait oluşan kod ile gelen her arkadaşınız 1 pi kazandırıyor. Davet ettiğiniz arkadaşlarınız aktif şekilde mining yaptıkça sizin pi kazım katsayınız da artıyor. 24 saatte bir uygulamaya girmeniz kazım işleminin devam etmesi için yeterli.

3 gün bu şekilde kazım yaptıktan sonra yeni aşamanın kilidi açılıyor. Bu aşama da 5 aktif mining yapan arkadaşınızı Güvenlik Çemberi adı verilen ağınıza ekliyorsunuz. Bu 5 kişi sizin katsayınızı daha da arttırıyor ve bu şekilde mining yapmaya devam ediyorsunuz.

Pi’nin şuan herhangi bir maddi değeri yok fakat girişimler devam ediyor. Yakın zamanda 10.000 Pi karşılığında pi.app domaini ve 1850 Pi karşılığında bir laptop satıldı. Pazar oluşturulmaya yavaş yavaş başlandı. Fakat dediğim gibi şuanlık herhangi bir borsa karşılığı yok. Tıpkı bitcoinin ilk zamanları gibi fakat Pi daha farklı bir yol ile ve daha hızlı bir şekilde ilerliyor.

İleride ne olacak elbette bilemeyiz fakat bu tür coinlere ilgisi olan, takip eden arkadaşlarımız inceleyebilir. Üye sayısı arttıkça, rağbet arttıkça istenilen yere geleceğinden umutluyum.

Sisteme üye olmanın son aşamasında sizden referans kodu isteyecektir; düşünen arkadaşlar enghost kodu ile üye olabilir.

Üyelik Referans Kodu : enghost

-Bu Pi “tam olarak” nedir?

Pi, Stellar platformu temel alınarak yaratılan yeni bir kripto varlık. Platform beta sürecinde topluluğa açılarak normalde Stellar platformunda madencilik imkanı bulunmamasına rağmen, sunduğu geliştirmeler ile madenciliği simüle ederek üretilen bu dijital varlığın, meritokrasi temelli bir dağıtım modeli ile paylaşımının yapılmasına olanak sağlıyor.

Madenciliği yapılan diğer çoğu kriptoparada olduğu gibi Pi’de de yarılanma (halving) söz konusu. Yarılanma tetikleyicisi ise üye sayısı. Mevcut üye sayısı 10 sayısının her yeni kuvvetine ulaştığında (yüz bin, bir milyon, on milyon…) mobil madencilerin temel kazım hızları (pioneer + contributor) yarıya iniyor. Böylece zaman içinde Pi’nin nadir elde edilen bir dijital varlık olarak değerini koruması ve arttırması öngörülüyor.

Uygulama, kazımı başlattığımız andan itibaren bize 24 saatlik periyotlar halinde, her saniye Pi kazandırıyor. Üç adet 24 saatlik kazım periyodunu tamamladığımızda katkıcı rolüne kavuşuyor ve güvenlik çemberi kurabiliyoruz. Güvenlik çemberine istediğimiz kadar üye ekleyebiliyor fakat bunların yalnızca 5 tanesinden faydalanabiliyoruz. Çemberdeki her üye temel kazım hızımızı ve dolayısıyla toplam kazım hızımızı %20 artırıyor (5 üye ile %100+ e kadar)

Konunun ana fikrinden uygulama detaylarına doğru sapmadan projenin amacı ile devam edelim:

Pi dünyanın en yaygın olarak kullanılan kriptoparasını üretmeyi ve bu kriptopara ile Pi Platformunda üyeler arası bir dijital pazar bünyesinde yapılan ürün/hizmet alışverişleri ile büyük ölçekli bir ekonomi yaratmayı hedefliyor. Bu ekonomi ayrıca akıllı kontrat desteği ve uygulama ana ekran bloğu sayesinde, üyeler ve platform dışından geliştiriciler tarafından merkeziyetsiz uygulamalar ve ana ekran ücretli tanıtımları ile desteklenecek.

Tüm bu aktiviteler zaman içerisinde serbest piyasa ekonomisi ile Pi’nin üyeleri arasında kabul gördüğü bir fiyat oluşumuna yön verecek. Ardından Pi kendi ana blokzincirine yerleşecek ve borsalarda listelenebilir hale gelecek. Tüm bu gelişim süreci sayesinde milyonlarca Pi kullanıcısının elinde, fiyatı konusunda kitlelerce uzlaşmaya varılmış bir kriptopara (PI) olacak ve bu da Pi’ye sahip olmak isteyen borsa kullanıcılarının Pi’yi değerinin altında satın alabilmesinin önüne geçecek.

Bir başka deyişle Pi’nin başarısı, topluluğun müşterek katkılarına, kullanımına ve benimsemesine bağlı. Pi ile bir değer üretmek topluluk olarak sizin elinizde. Pi’den fayda sağlayabilmek için tüm üyelerin odaklanması gereken şey; dijital pazar sürecine, Pi ekosistemine ve ekonomisine reel üretim veya tüketim ile nasıl katkıda bulunabilecekleri olmalıdır.

-Borsaya ne zaman “düşer”?

– Öncelikle bu soruyu sorarken gösterdiğiniz yaratıcılıktan ötürü hepinizi tek tek kutlamak istiyorum. “Ne zaman çıkacak?, ne zaman borsaya düşecek?, ne zaman açıklanır?” gibi farklı kalıplarla geliyor karşımıza.

Pi’nin borsalarda listelenebilmesi için öncelikle kendi ana blokzincirine geçmesi gerekiyor (Mainnet). Fonksiyonu olmayan bir dijital varlığı farklı para birimleri karşısında işleme sokamazsınız.

Coinler kendi blokzincirlerinin birebir aynısı olarak fonksiyon gösteren kopya bir blokzincir üzerinde dahili olarak işlemlerini test eder. Bu Testnet olarak adlandırılır. Dolayısıyla Pi’nin tüm fonksiyonlarını test edebileceği bu süreci tamamlaması, platformun hatasız ve müdahalesiz bir şekilde çalıştığının ve çalışacağının ispatlanması gerekiyor.

Ancak bundan sonra Mainnet’e geçebiliriz ve ancak Mainnet’ten sonra borsalar bizi listelemeye karar verebilirler.

-Bu uygulama cihazımı madencilik yapmak için kullanıyor mu?

Hayır kullanmıyor.

Uygulamada arkaplanda dağıtımı yöneten mekanizma şu şekilde işliyor:

Her üye yıldırım ikonuna tıklayıp bir kazım periyodu başlattığında o kullanıcı adına Pi sunucularına “Aktif”, bu kazım periyodu bittiğinde ise “Pasif” mesajı işleniyor. Kullanıcı aktif göründüğü tüm zamanlar boyunca saatlik temel kazım hızı kadar Pi bakiyesine işleniyor. Bunun yanısıra o zamanlar boyunca aktif görünen her referansı için de temel kazım hızının %25’i kadar Pi bakiyesine işleniyor.

Eğer bir kazım periyodu devam ederken “Menu > Profile > Sign Out” yolu ile çıkış yaparsanız kazımınız yine sonlanıyor fakat bu sefer “Pasif” mesajı yerine “İptal” mesajı işleniyor ve en son “Aktif” konuma geçtiğiniz andan o ana kadar geçen sürede bakiyenizde biriken bütün Pi geçersiz sayılıyor ve bakiyenizden düşülüyor.

-KYC Nedir?

KYC – Know Your Customer yani Müşterini Tanı demektir. Kullanıcının gerçek bir kişi olduğunu, temel olarak fotoğrafı ve kimliği ile ispatladığı bir doğrulama yöntemidir. Farklı projelerin farklı ihtiyaçlarına çözüm üretmek üzere değişik uygulama yöntemleri olabilir. KYC’nin bu bölümde bizi ilgilendiren kısmı, KYC doğrulaması yapmayan üyeler tarafından üretilmiş tüm bakiyelerin silinecek olması.

-Güvenlik Çemberi Nedir?

Güvenlik Çemberi Pi blokzincirinin ana yapılarından biridir ve kullandığımız SCP algoritmasının temelini oluşturur. SCP algoritması sistem üzerindeki nodeların (blokzinciri izleyen, onaylayan, kaydeden ve işleyen düğümler) kendi aralarında gruplar oluşturması yoluyla bir oybirliğine ulaşma yöntemidir.

Bir çember kurarak:
“Ben, bir Pi üyesi olarak, Pi blokzincirinde gerçekleşen işlemleri bu belirttiğim üyeler ile izleyip onaylayacağım.” demiş oluyoruz.
Bunu yaptığımız için de sistem bizi 5 kişiye kadar her kişi için %20, toplamda %100 ekstra kazım hızı ile ödüllendiriyor.

-Uygulamayı açık tutmam gerekiyor mu?

Hayır gerekmiyor.

Yıldırım ikonuna basıp kazım periyodunuzu başlattıktan sonra uygulamayı da, interneti de, telefonu da kapatsanız, Pi kazanmaya devam edersiniz.

Üstte de bahsettiğimiz gibi siz Pi’yi üretmiyor, sizin için önceden üretilmiş kısmını zaman içinde katkılarınız doğrultusunda biriktiriyorsunuz.

Güvenlik Çemberine Üye Ekleme Rehberi

Güvenlik çemberi, Pi blok zinciri üzerinde gerçekleşen işlemleri izleyip onaylamaya aday kişilerin bir listesidir. 3 adet kazım periyodunu tamamlayıp Contributor (katkıcı) olmaya hak kazanmış her üye, kendi güvendiği diğer üyelerden oluşan bir liste hazırlar ve bu listeyi ağa bildirir.
Pi Network mobil uygulaması, madenciliği simüle eden bir faucet gibi çalışmaktadır. Mobil madencilik terimi de buradan gelmektedir. Üyelerin, platforma yaptıkları katkılar doğrultusunda sistemin dijital parası ile ödüllendirdiği bu meritokrasi temelli dağıtım modelini desteklemek amacıyla, güvenlik çemberi kuran üyeler mobil madenciliğe aktif olarak devam ettiği tüm zamanlarda kazım hızında artış elde ederler.

Bir güvenlik çemberi kurduğumuzda:
“Ben, bir katkıcı olarak, Pi blokzinciri üzerinde yapılacak işlemleri izlemek/onaylamak üzere, öncelikli olarak bu belirttiğim gruptaki kişileri seçiyorum.”
demiş oluyor ve bunu yaptığımız için 5 kişiye kadar ekstra Pi ile ödüllendiriliyoruz.
Çember üyeleri sponsorunuz, referanslarınız ve PI Network’e cep telefonu ile kayıt olmuş diğer üyelerden oluşabilir. Sponsorunuzu ve referanslarınızı çembere eklemek için uygulama ana ekranındaki yıldırım şeklinde kazım ikonuna tıkladıktan sonra eğer bu işlemi ilk defa yapıyorsanız “Become a Contributor” butonuna, önceden yaptıysanız bu butonun yerini alan “Edit Security Circle” butonuna tıklamanız ve ardından “Add an Existing Pi User” butonunu kullanmanız gerekiyor.

Diğer PI Network üyelerini eklemek için de bu üyelerin telefon numaralarının ÜLKE KODLARI İLE BİRLİKTE sizin telefon rehberinizde kayıtlı olması gerekiyor.

Yorumlar kısmından Güvenlik ağına eklemek için arayışta olan arkadaşlar ile PM yolu ile iletişime geçerek ağınızı genişletebilirsiniz.

Telefon numaralarını ÜLKE KODLARI İLE BİRLİKTE rehberinize kaydedip ardından PI uygulaması ana ekranında kalkan ikonu varsa kalkana, yoksa da önce yıldırım şeklindeki kazım ikonuna ve ardından “become a contributor” butonuna basıp
“+👥 Add from Contacts”
butonunu kullanarak PI güvenlik çemberinize ekleyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın