Qualcomm Zeroth işlemcileriyle mobil cihazlara öğrenme yeteneği aşılayacak

Qualcomm Araştırma ve Geliştirme ekibi son birkaç yılı insan beyni ve sinir sistemini taklit eden yeni bir bilgisayar mimarisi üzerinde çalışarak geçiriyor. Söz konusu mimari Qualcomm Zeroth işleme tekniği olarak adlandırılıyor.

qualcomm-zeroth-131013

Zeroth’un bulunduğu cihazlar gömülü idrak kabiliyetine ve beyin benzeri bilişim yapısına sahip olacak. Qualcomm, Zeroth’un sadece insan benzeri algılama yapısını taklit etmesini istemiyor, ayrıca biyolojik beyinlerinkine benzer öğrenme yeteneğine kavuşmasını amaçlıyor.

Qualcomm’un çeşitli yazılım paketleri sayesinde cihazlara çevrelerinden öğrenme ve geri bildirim alma izni veriliyor. Söz konusu program paketlerinin önceden programlanmış davranışları barındırmaktan öte olduğu da belirtilenler arasında.

Yazıda yer alan videoda Qualcomm’un Qualcomm Zeroth işlemcisini bir robota yerleştirdiği ve onu renkli kutuların olduğu bir ortama saldığı görülüyor. Robot davranışlarını kendisine “iyi” veya “kötü”nün söylenmesine göre ayarlayabiliyor.

Qualcomm, Zeroth çalıştıran uygulamalar geliştirmek isteyen diğer şirketlerle çalışmaya hazır olduğunun altını çizdi. Ayrıca akıllı telefonlara yerleştirilecek ve sahiplerinden öğrenebilecek yapay sinir ağlarının geliştirilmesine odaklanacağını da kaydetti.

İlgili >> Qualcomm

Bir yanıt yazın