ABD ticaret komisyonundan Google, Microsoft ve Yahoo’ya reklam uyarısı

ABD ticaret komisyonuArama motorları kullanıcılar için internetteki bilgi kaynaklarına ulaşmanın en önemli aracı olmasının yanı sıra, firmalar için de çok ciddi birer reklam alanı. Gerçekleştirilen aramalarda gösterilen sonuçların yanında yer alan ilgili reklamlar başta Google olmak üzere pek çok firma için çok ciddi bir gelir kaynağı durumunda. Fakat ABD Ulusal Ticaret Komisyonu (FTC) bu ikisi arasındaki ayrımın yeterince belirgin olmamasından kaygılı.

Bu nedenle aralarında Google, Microsoft, Yahoo, Ask.com gibi büyük firmalarında olduğu arama servisine sahip 24 firmaya bir mektup göndererek bu konuyla ilgili bir uyarıda bulundu. FTC özellikle mobil ve sesli arama gibi teknolojilerin gelişmesi ile birlikte doğal arama sonuçları ile reklamların giderek birbirine karışmaya başladığını ve kullanıcıları yanlış yönlendirmeye başlamasının ciddi bir sorun haline gelmeye başladığına vurgu yaptı.

FTC arama sonuç sayfasında yer alan reklam alanlarının daha belirgin bir şekilde ayrıştırılması gerektiğini söyleyerek, bunun için daha kolay ayırt edilebilir görsel düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti. Pek çok arama motoru reklam alanlarını farklı bir zemin rengi ile ayrıştırıyorlar fakat FTC kullanılan zemin renginin yeterince dikkat çekici olmadığı için kullanıcılar tarafından fark edilmesinin neredeyse mümkün olmadığının altını çizdi. FTC ayrıca reklam alanlarının üst tarafında açıkça görülebilecek bir etiket ile birlikte farklı yazı tipleri ve yazı tipi büyüklüklerinin kullanılmasını önerdi.

Özellikle e-ticaretin gibi internet tabanlı işlerin artması ile birlikte arama motorlarının gelirleri de ciddi oranda artmaya başladı. Şu anda Google ABD’de tek başına arama pazarının yüzde 73’ünü elinde bulundururken, ülkeden elde ettiği reklam geliri de 17,3 milyar dolara ulaştı.

Bakalım FTC’nin bu mektubu (PDF) arama motoru reklamlarından önemli gelir elde eden firmalar tarafından nasıl karşılanacak ve daha önemlisi FTC bu konuda uyarının ötesinde farklı yaptırımlara gitmeyi tercih edecek mi?

Bir yanıt yazın