Google Waze’i 1.1 milyar dolara satın aldı!

waze googleİnternet devlerinin satın almak için yarıştığı sosyal bir trafik durumu/navigasyon uygulaması olan Waze artık Google’ın. Son yazımız Google’ın Waze ile anlaşmaya vardığı yönündeydi ve dün gece bu duyum gerçeklenmiş oldu.

Google’ın resmi blogundan ve Waze’in kendi sitesinden yayınladığı açıklamaya göre Waze artık Google Maps’e bağlı bir hizmet olacak. Google’ın arama teknolojisi de Waze tarafında kullanılacak. Waze’e gerçek zamanlı trafik bilgisi sunan kullanıcılar Google tarafından önemsenecek ve bu hizmetin daha ileri bir noktaya taşınması sağlanacak.

Google, satın alma tutarı konusunda bir açıklama yapmamış. 1.3 milyar dolar karşılığında Techcrunch’a göre satın alma bedeli 1.1 milyar dolar. Diğer yandan Waze ürün geliştirme ekibi bir süre daha İsrail’de kalmayı ve daha bağımsız bir şekilde çalışmayı garantilemiş.

İsrailli Geektime‘a göre ise de satın alma rakamı 1.1 milyar ve Google 1.03 milyar nakit ödeme yaparken, 100 milyon dolarlık bir tutar da Waze çalışanlarına (performanslarına göre) dağıtılacak. Kısacası trafik durumu da artık Google’dan sorulacak. Bu anlamda Yandex ile yeni bir cephede daha karşı karşıya gelecek.

Waze‘den kısaca bahsetmek gerekirse; Uri Levine, Ehud Shabtai, Amir Shinar tarafından 2007′de kurulan girişim şimdiye kadar 50 milyon kullanıcıya ulaşmış ve toplam 67 milyon dolar yatırım almıştı.

Google’ın ne kadar nakiti var?

Bu satın almayla Google’ın elinde ne kadar nakit olduğunu merak ettiyseniz söyleyelim. 2011′de Motorola’ya 12.5 milyar dolar ödediğinde elindeki nakitin yaklaşık 1/4′ini harcayan Google, Aralık 2012′de Motorola Home’u 2,35 milyar dolara elden çıkartmış ve 2013′ün ilk çeyreğini 3.4 milyar dolar kâr ve kasasında 50 milyar dolar nakitle kapatmıştı.

Google hisseleri de Mayıs ayında ilk kez 900 doların üzerine çıkma başarısı göstererek Amerikalı şirketin değerini 303 milyar dolara yükseltmişti. Şu anki piyasa değeri 292 milyar dolar civarında.

İsrailli girişimlerin başarısı

Bu noktada İsrailli girişimlerle ilgili bir hatırlatma yapmak daha istiyorum. Kasım 2012′de yayınladığımız araştırmada ABD’li internet devlerinin İsrail’den 11 şirket satın almıştı ve bu sayı 12′ye ulaştı. İsrail, Facebook ve Apple’a birer şirket, Google’a 2, Microsoft’a ise 4 şirket satmıştı. Waze ile Google’ın İsrail’den aldığı şirket sayısı 3′e çıkmış oldu.

Bir yandan sürücüsüz otomobil üzerinde çalışan Google’ın topluluk temelli Waze’i gelecekte nasıl birleştireceğini merakla bekliyorum…

Bir yanıt yazın