Ameliyat Masası
AMELİYAT MASALARI
Ameliyat Masası: Genellikle odanın ortasında durur. Masanın yüksekliği ayarlanabilir (aşağı – yukarı), dönrürülebilir (sağa – sola), kalça, bel, boyundan bükülebilir özelliktedir.
Ameliyat masası; Genel Cerrahi, Üroloji, Jinekoloji, Ortopedi, Göz, Beyin Cerrahisi, KBB, Kardiyoloji vb. birçok operasyon işlemler için uygulanmaktadır.
GOLDBERG SERİSİ AMELİYAT MASASI
Goldberg model ameliyat masası tasarımları; Genel Cerrahi, Üroloji, Jinekoloji, Ortopedi, Göz, Beyin Cerrahisi, KBB, Kardiyoloji vb. birçok operasyon kullanımına uygun olarak yapılmıştır.
Goldberg ameliyat masalarında standart özelliklerin dışında;
- El kumandasındaki tek bir tuşa basmak suretiyle baş ve ayak kısmı hariç yere paralel bir şekle gelebilme özelliği(sıfırlama)
- Sıklıkla kullanılan en az dört pozisyonu hafızaya alabilme özelliği
- Zemine dört noktadan el kumandası ve yardımcı kumanda ile kumanda edilen elektrohidrolik pistonlar vasıtasıyla sabitlenebilme özelliği
- Ayrıca masada pistonlar zemine sabitlenmeden diğer hareketlerin aktif olmama özelliği
Ameliyat Masası Nedir? Cerrahi operasyonlarda hastayı operasyon bölgesine uygun olarak konumlandırmak amacıyla kullanılan fonksiyonel masalara ameliyat masası denir.
Ameliyat Masası Çalışma Prensibi Cerrahi operasyonlarda hastanın uygun konumlandırılması için hidrolik, elektronik, mekanik ya da bütünleşik olarak alçalma yükselme, açı verme işlemlerinin yapılabildiği, klinik branşlara göre çeşitli aksesuarlarla birlikte görev yapar.
MKYS Sisteminde Ameliyat Masası Tanımları Ameliyat masaları aşağıda sıralanan özelliklere göre sınıflandırılır: Taşınabilirlik sabit özellikte olma Hidrolik elektronik mekanik yapıda olma MR ve radyografik görüntüleme uyumluluğu
MKYS Sisteminde Ameliyat Masası Tanımları AMELİYAT MASASI ELEKTRO HİDROLİK AMELİYAT MASASI ELEKTRO HİDROLİK TAŞINABİLİR AMELİYAT MASASI ELEKTROMEKANİK (MR GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI ELEKTROMEKANİK (RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI ELEKTRONİK AMELİYAT MASASI ELEKTRONİK (MR GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI ELEKTRONİK (RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI ELEKTRONİK TAŞINABİLİR AMELİYAT MASASI HİDROLİK AMELİYAT MASASI HİDROLİK (MR GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI HİDROLİK (RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI HİDROLİK TAŞINABİLİR AMELİYAT MASASI MEKANİK (MR GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI MEKANİK (RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMEYE UYUMLU) AMELİYAT MASASI MEKANİK TAŞINABİLİR
Taşınabilirlik Sabit Ameliyat Masası
Hidrolik Elektronik Mekanik Ameliyat Masası
Görüntüleme Uyumlu Ameliyat Masası
Ameliyat Masası Kullanım Yerleri Her hastanede mutlaka en az bir ameliyat masası bulunur. Ameliyat sayısı az olan, basit operasyonlar yapan hastanelerde daha az komplike ameliyat masaları bulunur. Ameliyat sayısı fazla olan, hayati önem arz eden operasyonların yapıldığı hastanelerde daha özellikli ameliyat masaları bulunur.
Ameliyat Masası Bakımı Nasıl Olmalıdır? Neler yapılmalıdır.
Operasyon esnasında hastaya pozisyon vermek için kullanılan cihazlardır. Ameliyat masasının bakımına başlamadan , masanın hidrolik, elektronik, mekanik yada bütünleşik olup olmadığını bilmememiz gerekir.
Hidrolik Masa ; içinde bulunan yağ tankı sayesinde pistonları hareket ettiren masa tipidir.
Elektronik Masa ; cihazın motor kontrollerini bir elektronik kart üzerinden yaptırılarak hareket ettirilen masa tipidir.
Mekanik Masa ; masanın hareketleri insan gücüyle mekanik olarak yapılan masa tipleridir.
Bütünleşik Masa; masa pozisyonlarını mekanik veya hidroliği kart üzerinden kontrol edilerek yapılan masa tipleridir.
Ameliyat Masasının Bakımında Neler yapılmalıdır?
- Masanın yüzey dezenfeksiyonu standartlara göre yapılmalıdır.Masanın düzgün işleyişi için üretici firma tarafından önerilen yüzey dezenfektanları listesindeki ürünler kullanılmalıdır. Aksi takdirde cihazın yüzeyine zarar verebilirsiniz.
- Ortam ısı ve nem kontrolü yapılmalıdır. Cihazın çalışmasını engelleyen durum varsa rapor tutulmalıdır.
- Masanın dış yüzey sağlamlık kontrolü yapılmalıdır.
- Cihazın elektrik kontrolü yapılmalıdır. Topraklama kontrol edilmelidir.
- Aksesuarların genel durumları kontrol edilmelidir.
- Cihazın güç girişi ve batarya kontrolü yapılmalıdır.
- Masanın kontrol ünitesi kontrol edilmelidir.
- Cihazın tekerleklerinin kontrolü yapılmalı, kilit mekanizmaları kontrol edilmelidir.
- Cihazın yağ tankı ve hortumlar kontrol edilmelidir. Yağ kaçakları giderilmelidir.
- Masanın el-kol ve diğer aparatlarının sağlamlığı kontol edilmelidir.
- Yükselme ve alçalma kontrolleri yapılmalıdır.
- Masanın sesli, ışıklı ve görsel alarm kontrolleri yapılmalıdır.
- Ekran varsa kontrolü yapılmalıdır. Varsa dokunmatik kontrolü yapılmalıdır.
- Kumanda kontrolü yapılmalıdır.Kumanda kablosunun kontrolü yapılmalıdır.
- Cihazın tüm anahtar, tuş ve butonlarının kontrolü yapılmalıdır.
- Cihazın işlevselliği kontrol edilmelidir.
- Cihazın üzerindeki donanımların kontrolü yapılmalıdır.