cPanel Sunucularda Litespeed Kurulumu
Linux sunucularda Litespeed yazılımı, Apache’nin yerini tamamen alarak ve Apache’nin her fonksiyonunu çok daha iyi şekilde yerine getirerek performansı ciddi şekilde artırmaktadır. Lisans ücretleri yüksek gibi görünse de, işlevine göre oldukça uygun bir ücrettir. Bu yazıda da Litespeed yazılımının nasıl kurulacağını ve belli başlı birtakım ayarların nasıl yapılacağını anlatacağım.
Litespeed’i kurmak için, ilk olarak 2 şeye ihtiyaç var. İlki, sisteminizin 32bit mi(i386) yoksa 64bit mi(x86_64) olduğunu bilmeniz. Bunu öğrenmek için, WHM’nin sağ üst köşesine bakabilirsiniz. İkincisi ise, bir adet Litespeed lisansı. Deneme lisans dosyası veya satın aldığınız lisansın seri numarası elinizde olmalı. Bir deneme lisansı almak istiyorsanız, burayı tıklayarak lisans dosyasının e-mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bunlar hazırsa, kuruluma başlayabilirsiniz.
- http://www.litespeedtech.com/litespeed-web-server-downloads.html adresinden sisteminize uygun Litespeed sürümünün indirme bağlantısını kopyalayınız.
- SSH girişi yaptıktan sonra wget indirmebağlantısı yazıp enter’a basınız(kopyaladığınız bağlantıyı putty ekranına yapıştırmak için putty penceresini sağ tıklayınız).
- Dosya yüklendikten sonra, tar zxfv lsws* komutu ile dosyayı açınız.
- cd lsws* komutu ile Litespeed dizinine giriniz.
- Eğer deneme lisansı kullanacaksanız, size gönderilmiş olan trial.key dosyasını biryere yükleyip wget ile bu dizin içine çekiniz. Eğer seri numarası satın aldıysanız, nano serial.no ile bir serial.no dosyası oluşturup içine bu seri numarasını yapıştırıp kaydediniz.
- Sonrasında ise, sh install.sh komutu ile kuruluma başlayabilirsiniz. Lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra, kurulum dizinini enterlayarak geçiniz. Kullanıcı adı ve şifrenizi de girdikten sonra, port offset sorulduğunda 0 yazınız ve sonrasında gelen soruda sunucu baştan başlatıldığında Litespeed çalışmasını istediğinizi Y tuşu ile belirtiniz. Son olarak ise Litespeed’i şimdi başlatıp başlatmak istemediğiniz sorulacaktır, bu adımda N seçerek enter’a bastığınızda kurulum tamamlanmış olacaktır.
Şimdi ise sırada Litespeed’in derlenmesi var.
- WHM’nin sol menüsünün en altındaki Litespeed Web Server sayfasına giriniz.
- Enable EasyApache Integtation bağlantısını tıklayıp bu özelliği etkinleştiriniz, böylelikle sunucuda Apache derlemesi yaptığınızda Litespeed de derlenmiş olacaktır.
- Build Matching PHP Binary sayfasına girip Next tıklayınız, böylelikle mevcut Apache derlemenize göre Litespeed derlemesi yapılacaktır. Bu işlem sunucunuzun hızına göre 5-10 dk kadar sürecektir.
- Derleme tamamlandığında, artık Litespeed kullanıma hazır. Switch to LiteSpeed seçeneği ile sistemi LiteSpeed ile çalıştırmaya başlayabilirsiniz.
Bu adımlarla LiteSpeed’i başarılı olarak kurup çalıştırdınız fakat, LiteSpeed’in çok kritik bir güvenlik açığı mevcut ve eğer kapatılmazsa sunucunuzun kolayca ele geçirilmesine yol açacaktır.
Admin Web Console bağlantısını tıklayarak kurulumda girmiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile yönetim paneline giriş yapınız(sunucunuzda bir Firewall kuruluysa 7080 portu açık olmalıdır).
- Configuration sekmesinden Server bölümüne giriniz.
- Üstteki menüden, Script Handler sayfasına giriniz.
- Bu sayfadaki php4 verisini siliniz.
- Menüden External App sayfasına giriniz ve buradaki lsphp4 verisini siliniz.
- Actions -> Graceful Restart tıklayarak yapılan ayarların geçerli olmasını sağlayınız.
Bu yaptığımız php4 verilerini silme işlemi çok kritiktir çünkü, sisteminizde php4 kullanmadığınız için Litespeed’i derlediğinizde sadece php5 derlemesi yapılmaktadır. php4 aktif kaldığında ise, basit bir .htaccess kodu ile kullanıcılar sistemde root yetkileriyle php4 çalıştırabilmekte ve sunucuda istedikleri işlemi yapabilmektedir.
Artık sunucunuzda Apache’den çok daha yüksek performans sağlayan Litespeed’i güvenli bir şekilde kullanmaktasınız.