Otoklav ve Sterlizasyon Hakkında Temel Bilgiler

Otoklav ne için kullanılır?

Basit bir şekilde ifade edersek, bir kazan ve dayanıklılığı yüksek bir kapaktan oluşan yapıya otoklav denir. Yüksek sıcaklık ve basınç ile buhar ile yapılan sterilizasyon işleminde kullanılır. Kazanın iç kısmında ızgara bulunmaktadır. Bu ızgaranın altında da su bulunmaktadır.

Otoklav neyi sterilize eder?

Otoklav, sterilizasyonun basınç altında doymuş su buharı ile gerçekleştirildiği cihazdır. … Otoklav sterilizasyonunda temel ilke, “steril edilecek malzemenin her noktasının belli bir ısıya sahip doymuş su buharı ile yeterli süre temas etmesinin sağlanması”dır.

Otoklav nasıl calısır?

otoklav
otoklav

Çalışma Prensibi: Otoklavlarda basınçlı buhar ve ısı ile sterilizasyon 100°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda, içindeki suyun yüzeyine yapılan buhar basıncının artırılması ve böylece suyun kaynama noktasının yükseltilmesiyle sağlanmaktadır.

Otoklav sterilizasyon nasıl yapılır?

Otoklavda yüksek ısı, nemli ortam ve basınç altında bozulmayacak malzeme ve besiyerleri steril edilir. Mikroorganizmaların ölümü basınçtan değil, yüksek ısıya bağlı protein denaturasyonu yüzündendir. ▶ Genellikle 121°C’de 1,5 atmosfer basınç altında 15 dakika bekletilerek sterilizasyon işlemi yapılır.

Otoklavda basıncı ne gösterir?

Otoklav sıcaklığı °C veya °F, otoklav basıncı ise kg/cm2 veya psi (pound square inch= pound/inch2) ile gösterilir. Çizelgede çeşitli sıcaklık dereceleri için otoklav basınçları verilmiştir. … Normal atmosfer basıncı; 1 kg/cm2 = 14.7 psi’dir. Otoklavda sterilizasyon genellikle 121 °C’da (15 psi basınçta) yapılır.

Sterilizasyon Nedir amacı ve yöntemleri?

Sterilizasyon; insan sağlığını tehdit eden hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak, besinlerin ve insan vücudu için kullanılan diğer ürünlerin güvenle hazırlanmasında yararlanılan bir yöntemdir.

Sterilizasyon Yöntemleri Nelerdir?

Sterilizasyon, cansız madde üzerinde bulunan mikroorganizmaların ve sporların öldürülmesidir. Sterilizasyon işlemi sonucunda virüs, mantar ve sporsuz bakteriler gibi tüm mikroorganizmalar etkisiz hale getirilir. Fiziksel veya kimyasal yollar ile yapılır.

Buharlı Sterilizatör otoklav nedir?

Sterilizasyon işlemini gerçekleştirmek için gereken ısı, basınç ve süre gibi koşulları bir araya getiren cihaz Otoklav | Buharlı Sterilizatör olarak adlandırılır. … Sterilizasyon işlemi sonucunda virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bütün mikroorganizmalardan arındırılmış olur.

Etilen oksit sterilizasyon nasıl yapılır?

Etilen oksit ste- rilazyonu düşük ısıda (37-55°C) standart sürelerde, basınç, nem ve etilen oksit ga- zı ile sterilizasyon işleminin gerçekleştirilmesidir. Etilen oksit, mikroorganizmaların hücre duvarı ile reaksiyona girerek irrever- sibl alkalileşmeye sebep olan bir sterilan olarak çalışır.

Vakumlu otoklav nedir?

Basite indirgeyerek anlatırsak eğer, bir kazan ve dayanımı yüksek bir kapaktan meydana gelen yapıya otoklav denir. Su kaynamaya başlayınca, ortaya çıkan ilk buhar, otoklavın musluğundan dışarı atılır (vakumlama) ve böylece kazanın içindeki hava boşaltılmış olur.
Sterilizasyonu etkileyen faktörler nelerdir?

süresi,ısının derecesi,ortamın nem oranı,mikroorganizmaların cinsi,mikroorganizmaların bulunduğu üreme dönemi,ortamın pH’ı gibi faktörler önemlidir. kısa zamanda etki gerçekleşir.

Gaz sterilizasyonu nedir?

Etilen oksit gazı, tıbbi ürünlerin sterilizasyonu için kullanılır. Bu yöntemde sıcaklık, nem, gaz konsantrasyonu, gazla temas süresi gibi parametreler kontrol altında tutulmalıdır. … Bu yöntemle sıcaklığa duyarlı bazı farmasötik ürünler, kozmetik preparatlar ve tıbbi cihazlar sterilize edilir.

Kuru hava sterilizasyonu nasıl yapılır?

Genel olarak 175°C’de bir saat, 140°C’ de ise 1,5 ila 3 saat sterilizasyon için yeterlidir. Bu yöntem ile cam ve metal aletler içlerine nemin ulaşamadığı yağlar ve tozlar (talk) sterilize edilir. Çok yüksek ısıda kısa sürede de sterilizasyon mümkündür.<