Qualcomm’dan öğrenebilen güvenlik teknolojisi Smart Protect
Qualcomm, geçtiğimiz sene lanse ettiği ve öğrenebilen akıllı cihazlarının önünü açan Zeroth teknolojisinden yararlanan ilk güvenlik sistemini duyurdu. Snapdragon Smart Protect olarak isimlendirilen teknoloji, Android işletim sistemli akıllı cihazlarda, kullanıcı arayüzü ile sistem arasındaki katmana yerleşerek olağan dışı durumları gözlemleyebiliyor.
Android işletim sisteminin gücü, uygulamalara verilen geniş haklardan geliyor fakat bu geniş haklar kimi zaman kötü niyetli uygulamalar tarafından farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Örneği kurulum esnasında sizden kişi listenize erişim ve SMS gönderim izinleri alan bir oyun, uygulamadan çıksanız dahi arka planda çalışmaya devam ederek kişi listenizde yer alan telefon numaralarına reklam içerikli SMS’ler gönderebilir hale geliyor.
Konu marketten indirilen ve izinleri uygun bir şekilde kullanıcıdan almış uygulamalar olunca bir çok güvenlik yazılımı kötü niyetli kullanımın önüne geçemiyor. Qualcomm’un geliştirdiği Snapdragon Smart Protect, burada farkını gösteriyor ve kötü niyetli uygulamalar henüz virüs veri tabanına işlenmemiş olsalar dahi kullanıcının zararına olabilecek hareketleri fark edebiliyor.
Bunu yaparken de Zeroth teknolojisinde yer alan sezi ve öğrenme yeteneklerini kullanıyor. Eğer uygulama aktifse ve kullanıcının o anda bir etkileşimi varsa Smart Protect, yapılan işlemler kullanıcının etkilişimi ile gerçekleştiği için bunları güvenli hareketler olarak tanımlıyor.
Eğer uygulama arka plandayken kullanıcı etkileşimi olmadan kendi kendine bazı izinlerden yararlanmaya çalışırsa bu sefer uygulamayı takibe alıyor ve güvenlik sorunu yaratabilecek hareketler öncesinde kullanıcıyı uyarıyor.
Geliştirme arayüzü sayesinde üçüncü parti yazılımlar tarafından da kullanılabilecek teknoloji için Qualcomm; AVG, Avast ve Lookout ile yakın çalışma içinde olduklarını belirtiyor. Bu firmaların geliştirdiği güvenlik yazılımları yakın zamanda Qualcomm’un Smart Protect teknolojisinden faydalanabilecekler.
Firma, Smart Protect’in olabilecek en az sistem kaynağı kullanılacak şekilde geliştirildiğini ve enerji verimliliği konusunda da diğer güvenlik yazılımlarına karşı avantaj sağladığının altını çiziyor.
Akıllı cihazlar geliştikçe güvenlik tehditleri de çeşitleniyor. Bu yüzden yazılımsal ve donanımsal teknolojiler veri güvenliği açısından büyük önem taşıyor.
Snapdragon 820 ile birlikte kullanıma başlanması beklenen teknoloji için 2016 yılını beklememiz gerekecek. Qualcomm, Smart Protect yanında donanımsal güvenlik araçlarını bir araya getiren SecureMSM, Snapdragon Sense ID 3D Fingerprint, Snapdragon StudioAccess ve SafeSwitch gibi teknolojilerini Qualcomm Haven Security Suite ismini verdiği bir güvenlik paketinde toplamış durumda.
Umarız Qualcomm dışında diğer yonga üreticilerinden de benzer teknoloji atılımlarını duyarız zira akıllı cihazlar artık adım sayımızdan gittiğimiz yerlere, kalp atış ritmimizden parmak izimize kadar geniş yelpazede kişisel bilgimizi kayıt altına alıp saklayabiliyorlar. Eğer akıllı cihazlarla donatıldığımız bir gelecek bizi bekliyorsa öncelikli olarak kişisel verilerimizin güvenliği konusunda şüphe duymamalıyız.