Yeni Apple TV’ye web tarayıcı desteği

Dördüncü nesil Apple TV’ye web tarayıcı desteği ilerleyen günlerde gelebilecek mi bilmiyoruz ancak bir geliştirici cihaza bu desteği kazandırmayı şimdiden başarmış.Yeni Apple TV tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de satışa sunuldu. Bir çok kullanıcının yüksek fiyatından şikayet ettiği ürünün yetenekleri aslında en çok merak edilen konuların başında geliyor. tvOS işletim sistemine rağmen ürün Safari ile gelmiyordu. Apple’ın internetin uygulama temelli bir yapıya kavuşması yönündeki politikası bu tutumun temelinde yatan unsur muhtemelen.
Dev şirketin bu kısıtlamasını bir Hollandalı geliştirici iOS’taki UIWebView class’ını kullanarak aşmış. Bir anlamda uygulamalardaki web view içeriklerin görüntülenmesi için geliştiricilere sunulan yapıyı yalın bir tarayıcı yapmak adına kullanmış. Tabi bu browser Safari’nin kullandığı motoru kullanmıyor ama diğer üçüncü şahıs tarayıcıların da aynı yapıda olduğunu belirtelim. Mesela iOS için geliştirilen Chrome da aynı yapı üzerinde çalışıyor.

Steven Troughton-Smith tarafından geliştirilen tarayıcının en güzel yanı, kumandadaki dokunmatik yüzeyi özgürce kullanabilmesi olmuş. Linklerin üzerine geldiğinizde de dokunmatik yüzeydeki tıklama özelliğini kullanarak ilgili aksiyonu gerçekleştirebiliyorsunuz. Geliştirici kendince kumandadaki tuşlara da bir takım işlevler atamış. Mesela Menu tuşuna bastığınızda önceki sayfaya dönebiliyor, Play/Pause butonuyla da URL girme ekranını açabiliyorsunuz.

Apple böylesi bir uygulamaya çok kuvvetli bir olasılıkla izin vermeyecektir. Haliyle tvOS App Store’unda bu yazılımı göremeyeceğiz ancak bu konsept proje Apple TV’nin geleceği adına özellikle yazılım geliştiricilere önemli ipuçları taşıyor. Eğer bir Apple Developer kimliğiniz var ise buradaki adımları izleyerek uygulamanın kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Geliştiricinin hazırladığı demo gösterimini aşağıdan izleyebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın