Yüz Tanıma teknolojisiyle Japonya’yı fethetti

İnşaat, tekstil, gıda ve hizmet sektörlerinde dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren Türk girişimciler teknoloji alanında da önemli bir başarıya imza attı.

Eğitim için Japonya’ya giden Sadi Vural, yüz tanıma teknoloji şirketi ile dünya markası olma yolunda ilerliyor. Vural’ın geliştirdiği yüz tanıma sistemi, TV’lerden güvenliğe, hastanelerden havalimanlarına kadar birçok noktada farklı kurumlar tarafından kullanılıyor.

Ayonix CEO’su Vural, Japonya’da yüz tanıma konusunda çalıştıklarını belirterek, “Yüz tanıma teknolojisi, NIST Amerika standardizasyon merkezinde dünyanın ikincisi olarak seçildi. Ayrıca Japonya için de Tokyo’da gerçekleştirilecek 2020 Olimpiyat Oyunları için yüz tanıma aday firmasıyız” dedi. Vural henüz piyasaya çıkarmadıkları yeni bir yüz tanıma teknolojisi ve ürünü geliştirdiklerini belirterek, güneş gözlüklü insanlardan da yüz tanımanın gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

4 ortaklı olarak kuruldu

Ayonix firması 2007 yılında Japonya’nın ikinci büyük şehri olan Osaka’da üçü Japon, biri Türk olmak üzere 4 ortaklı 100 bin dolar sermaye ile kuruldu. Firmanın kuruluş hikayesini anlatan Vural “2005 yılında yüz tanımayı üniversitede bir araştırma grubunun yaptığını gördüm. Araştırma konusu sadece göz noktalarını takip etmekti. Eğer bunu makinede yaptırabilirsek insanlığa büyük yararlar sağlayabileceğini düşündüm ve firma kurulumu için alt yapı çalışmasını başlattım. İki sene sonra da firma haline getirerek ticari faaliyete başladık” diye konuştu.

OSAKA BELEDİYESİ’NDEN ÖDÜL ALDI

Firmanın kuruluşunun ardından ilk iki sene ürün geliştirme yaptıklarını ifade eden Vural “İlk sene Osaka Belediyesi’nden yılın teknoloji ödülünü kazanarak para ödülü aldım. Bu bir başlangıç oldu. Sonraki sene ise yurtdışına sattığım birkaç satış ile firmayı ayakta tutmayı başardım” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın