İçerik Yönetim Sistemi

İçerik Yönetim Sistemi

İçerik Yönetim Sistemi, web sitenizin içeriğini kolayca kontrol etmenizi sağlayan özel bir yazılımdır. Sitenizdeki tüm içeriklerinizi resim, video, ses ve benzer dosyaları, yazı, banner gibi alanları, çoklu kullanıcı yapısı ile yönetmenizi sağlayan programdır, sistemi oluşturan her modül farklı kişilere yetkilendirme yapılarak yönetilebilir. Sitenizde olan tüm alanlar ve içeriklerin kontrolünü çok basit bir şekilde yönetmenize imkân verir.

Temelde; içerik oluşturulması, oluşturulan içeriğin yönetilmesi, kolay ulaşılabilir ve paylaşılabilir hale getirilmesine yönelik teknikleri kapsayan çok geniş kapsamlı bir işlemler
bütününün adı olan İçerik Yönetim Sistemi (Content Management System) Web’in bugün bulunduğu noktaya gelmesinde ve mevcut web içeriğinin oluşturulmasında önemli rol oynamıştır.
Kapsamlı bir web sitesinin kurulması normalde bir hayli masraflıdır.

Bu masrafın yanında, bu kapsamlı içeriği güncellemek ve geliştirmek istediğinizde belki ilk ödediğinizden de yüksek ek masraflarla karşılaşırsınız;
Çünkü bu güncelleme ve geliştirme işini ya ilgili web tasarım firmasına ya da bu konuda uzman bir personele yaptırmanız gerekir. Bu da sürekli ve daha çok masraf demektir. İçerik Yönetim Sistemlerindeki arayüz (Site Yönetim Paneli) teknik bilgi ya da özel programlar olmaksızın kullanılabilecek şekilde tasarlanır. Böylece teknik bir personele ya da firmaya ihtiyacınız kalmaz. Paradan ve zamandan tasarruf edersiniz.

 

İçerik Yönetim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Web sayfalarında içeriğin oluşturulması, kategorize edilmesi, rol tabanlı olarak yönetilmesi/erişilmesi, kontrol edilmesi, zenginleştirilmesi, paylaşılması ve raporlanması başta
olmak üzere İçerik Yönetimi İş Akışı kavramı içine anılabilecek işlevlerinin tamamını ya da bir kısmını içeren sistemlere İçerik Yönetim Sistemi (Content Management Systems) denir.

Web aracılığıyla paylaşılan içeriğin çoğalmaya başladığı 1995 yılında ilk örnekleri görülmeye başlanan bu sistemler çok farklı açılımlarla bugün gelişimini sürdürmektedir. Web 2.0 kavramıyla da bağlantılı olarak incelendiğinde internetin önemli dönüm noktalarından biri  olduğu anlaşılacaktır.

Wiki ve portal sistemleri, hatta bir anlamda sosyal ağlar, buna örnek gösterilebilir. Bugün web üzerindeki içeriğin büyük bölümü bu tür sistemler kullanılarak ve internet kullanıcıları tarafından üretilmektedir. Siz bu yazıyı okurken geçen her saniye, Youtube’a en az bir saatlik video yükleniyor. Bu olağanüstü istatistiğin arka planında İçerik Yönetim Sistemleri vardır.

CMS’ler, bugün daha çok “Web Sitesi Yönetim Sistemleri” olarak anılmakta. Site sahibinin ve yetki verilmiş diğer kullanıcıların özel hesap bilgileri (kullanıcı adı, parola …) ile ulaşabildiği Site Yönetim Panelini kullanarak web sitesinde yer alan içeriği (yazı, resim, müzik, dosyalar vs..) değiştirebildiği, yenilerini ekleyebildiği, silebildiği, belirlediği kullanıcılarla paylaşabildiği programlardır.

 

Web tabanlı -yani internet üzerinde çalışan- bu programlar dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir bilgisayardan kolayca ulaşılabilir ve bilgisayarınıza özel bir program vs.
kurmanıza gerek kalmadan kolayca çalıştırılıp kullanılabilirler.
İçerik yönetim sistemlerindeki kolay güncellene bilirlik sayesinde ürün ve hizmetlerinizdeki bir yeniliği, fiyatlarınızdaki bir değişikliği ya da yeni düzenlediğiniz bir etkinliğin bilgilerini kolayca web sitenize aktarabilir, web sitenizi güncel tutabilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemleri Nasıl Çalışır?

içerik yönetim sistemi
içerik yönetim sistemi

Yukarıda bahsettiğimiz gibi “Web Sitesi Yönetim Sistemleri” olarak üretilen İçerik yönetim sistemlerinde temel amaç, web sitesinin site yöneticisinin ve yetki verilmiş kullanıcıların girdiği veriler doğrultusunda dinamik olarak şekillenmesidir.

  • Web Sitesi Yönetim Paneli’ne erişim yetkisine sadece Site Yöneticisi (Admin) ve site yöneticisinin yetkilendireceği editörler ile kullanıcılar (üyeler) sahiptir.
  • Kullanıcılar sadece yönetimlerine verilmiş alanların içeriklerini düzenleyebilirler.
  • Kullanıcılar sadece yönetimlerine verilmiş alanların içeriklerini düzenleyebilirler.
  • Kullanıcılar kendi oluşturdukları içerik üzerinde, editörler site yöneticisinin yetki verdiği içerik üzerinde, site yöneticisi ise tüm sistem üzerinde yetki sahibidir.
  • Site yöneticisi, verdiği yetkileri istediği zaman kaldırabilir ya da değiştirebilir.
  • Kullanımı kolay ve işlevsel yönetim paneli sayesinde içerikler birkaç tıklama ile kolayca oluşturulur ve yönetilir.
  • Kullanıcılar, site ziyaretçileri, editörler ve site yöneticisi arasında iletişimi sağlayan modüller vardır. Site yöneticisi tüm iletişimi kendi panelinden takip edebilir.
  • Kullanım istatistiklerine panelden erişilebilir
  • Verimlilik, güvenlik ve performans üst düzeydedir.

İçerik Yönetim Sistemi Çeşitleri

  1. ECMS (Enterprise CMS): Şirketlerin kullandıkları cms sistemlerine denir. Kısaca şirket içerik yönetim sistemi de denebilir.
  2. WCMS (Web CMS): Web içerik yönetim sistemidir. Sistem html olarak upload edilir.
  3. DMS (Document Management System): Dosya içerik yönetim sistemidir. İmaj, elektronik belge vs. gibi verilerin kontrolü için kullanılır.
  4. MCMS (Mobile Content Management System): Mobil içerik yönetim sistemidir. Cep telefonları, akıllı telefonlar ve kişisel dijital asistanlar için yapılmış bir sistemdir.
  5. CCMS (Component Content Management System): Bileşen içerik Yönetim Sisemidir. Bileşik içerikleri yönetmek için kullanılır.
  6. MCMS (Media Content Management System): Medya içerik yönetim sistemidir. Müzik, video gibi medya içerikli sistemlerin yönetimi için kullanılır.

WordPress

WordPress birçok tanımda “bir içerik yönetim sistemi” olarak tanımlanır. İçerik yönetim sistemindeki içerik kelimesi bildiğiniz web sayfası içeriğidir. Bildiğiniz gibi “body” etiketinin içerisine yazdığınız herşey web sayfasının içeriğini oluşturur. İşte siz de bir web sitesi oluşturacaksanız bu web sitesini web sayfalarını tasarlayarak yapabilirsiniz. Web sayfalarının içerisinde de “body” etiketi bulunur. Bu “body” etiketleri aslında web sitesini kullanan ziyaretçilere yansıyan tarafıdır.

İşte siz de bu içeriği güncellemek, silmek, yeni içerik eklemek, içeriğe resim eklemek, video eklemek gibi daha sayabileceğimiz birçok işlemi WordPress sayesinde yapabilirsiniz.
WordPress nedir ne işe yarar sorusuna bu bir yanıt olabilir. Kısacası WordPress bir internet 394 sitesi hazırlamak isteyenler için oluşturulmuş, gelişmiş özelliklere sahip, güvenli etkili hızlı bir
yapının ta kendisidir.

Matt Mullenweg adında 19 yaşındaki genç tarafından 2003 yılında oluşturulan bu sistem, yine onun öncülüğünde dünyanın en çok kullanılan, bilinen blog site yapısını baz alan yapıya dönüşmüştür. WordPress programlama olarak PHP dilini kullanır. Ayrıca “open source” adını verdiğimiz açık kaynak kodlamayı kullanan WordPress ücretsiz olarak kurulup, kullanılabilir. Günümüzde en son bugün itibariyle  5,9 versiyonuna kadar ulaşılmış ve geliştirilmiştir.

WordPress Hangi Alanlarda Kullanılır ?

Önceleri blog siteler için kullanılsa da WordPress daha sonra tüm web sistemleri için kullanılır hale geldi. E-ticaret sistemlerinden tutun, haber yayın sitelerine, rezervasyon
sistemlerinden tutun daha çok fazla sayılabilecek yapılar için WordPress kullanılır hale gelmiştir

WordPress’in yapısı aslında çok basittir. Son eklenen yazıların özeti blog halinde ana sayfada yani açılış sayfasında listelenir. Buradaki detay linklerine tıklayarak yazıların
ayrıntı bölümlerine ulaşabilirsiniz.

Aslında WordPress’te iki düzenlenebilir içerik bulunur. Birisi “Yazılar” diğeri ise “Sayfalar” adıyla anılırlar. Sayfalar wordpress sitede sabit, devamlı
şekilde durağan biçimde depolanacak olan içeriklerin bulunduğu yapılardır.

Örneğin bir sitede “iletişim”, “hakkımızda” gibi yapılar “Sayfa” olarak düzenlenirler. Yazılar ise devamlı güncellenebilecek, kategoriler halinde oluşturulup listelenecek olan yapılara verilen isimdir. Örneğin bir haber sitesinde her gün yayınlanan yeni bilgilerin yer aldığı haber metinleri“Yazılar” bölümünden oluşturulurlar.

WordPress birçok platform için kullanılabilir. WordPress‘in en güçlü yanı Google tarafından oldukça sevilen bir yapıya sahip olmasıdır. Yani eklediğiniz yazılar çabuk indexlenir, hedef kitlenize bu şekilde daha çabuk ulaşabilirsiniz. Kişisel sitelerde çok fazla web sayfası bulunmadığı için WordPress’ e ihtiyacınız olmayabilir, ancak bir haber sitesi, bir  makale sitesi oluşturuyorsanız, WordPress sizin için bir nimettir. Çünkü WordPress’te bir yazı ekleme, düzenleme, resim ekleme gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bütün bunlara ek olarak, WordPress üzerine geliştirilen çok sayıda eklenti kullanılarak hiçbir yazılım bilgisine sahip olunmadan çok hızlı bir şekilde sadece blog değil, e-ticaret veya
sosyal medya platformu haline getirilebileceğidir. Buddypress ve Woocommerce bu tür eklentilere örnek olarak verilebilir.

Joomla

Joomla! web siteleri ve güçlü çevrimiçi uygulamaları yapabileceğiniz bir içerik yönetim sistemidir (İYS). Kolay kullanılabilirliği ve genişletile bilirliği dahil olmak üzere birçok özelliği ile ve herkesin özgürce ulaşa bilebileceği açık kaynak bir çözümdür. Joomla işlevsellik bakımından çok gelişmiş bir içerik yönetim sistemidir.

Joomla’ya  başlamak basit yükleme özelliği sayesinde oldukça kolaydır. Joomla yükleyici ortak paylaşılabilir hostingler içindir ve yazılım configüre etmek oldukça kolaydır.

Joomla drupal’ e çok benzeyen bir içerik yönetim sistemidir ve basit bir site için fazla olabilir. Joomla çekici bir admin arayüzü ile birlikte gelmektedir.

  • Şirket web siteleri ya da portalları
  • Şirket iç ve dış ağları
  • Çevrimiçi haber bültenleri, gazeteler ve yayınlar
  • e-Ticaret ve çevrimiçi rezervasyonlar
  • Hükümet uygulamaları
  • Küçük iş yeri web siteleri
  • Ticari amaç güdmeyen ve organizasyonların web siteleri
  • Topluluk tabanlı portallar.
  • Okul ve ibadethane web siteleri
  • Kişisel ya da ailevi sayfalar

Drupal

Drupal bir web içerik yönetim sistemidir. Web içerik yönetim sistemleri kısaca CMS  olarak adlandırılmaktadır. Drupal’de de diğer CMS’lerde olduğu gibi bir takım tanımlar ve kullanım özellikleri ortaktır. Herhangi bir CMS’e aşina olan bir kullanıcı ileride CMS ortamı değişse bile diğer CMS’e kolayca adapte olabilir.

Bu nedenle bütün CMS’lerin çalışma mantığı aslında aynıdır: Web sitenizi kolay yönetilebilir kılmak. Ancak çoğu kullanıcı için amaç sadece web sitelerinin içeriklerini kolayca ve Internet’e erişebileceği her yerden güncelleyebilmektir.
Her iki amacı da CMS’ler zahmetsizce yapabilmemizi sağlamaktadır.

Yayıncılar için Drupal, bir anlamda WordPress ve Joomla’nın iyi yanlarını bir araya getiren bir CMS’tir. Yeterli teknik bilgiyle Drupal’i gelişmiş veri tabanı yönetimi için de kullanmak mümkündür. Çok sayıda hazır tema ve eklenti seçeneği ile aktif bir kullanıcı kitlesine sahip olan Drupal, aynı zamanda arama motoru dostu olarak bilinir. Drupal’in çekirdek özellikleri arasında sürüm yönetim sistemi ve içerik takibi için elverişli istatistik araçları bulunur. Drupal’in en belirgin dezavantajı, öğrenmenin diğer CMS’lere oranla biraz daha güç oluşudur.

Drupal web sitenizi oluşturan bileşenler nelerdir?
Bir web sitesini oluşturan belirli bileşenler mevcuttur. Bunların birlikte oluşturduğu bütünü bizler web sitesi olarak tanımlamaktayız. Bunları çok detaylandırmadan sıralamak istersek:

  • Header – Sitenin logo ve/veya sloganının bulunduğu kısımdır. CMS’lerde bu kısım CMS temasında yer almaktadır. Bu bölümdeki değişiklikler sadece sitenin admini tarafından yapılabilir. Web editörü olan kullanıcılar değişiklik yapamazlar.
  • Menu – Sitede ziyaretçilerin dolaşabilmeleri için gerekli olan navigasyon bağlantılarıdır. Web editörü kullanıcılar tarafından Menülerde düzenleme yapmak mümkündür.
  • Content – Bu kısım sayfalarımızdaki içerikleri (metin, görsel, bağlantılar vb.) barındıran alandır. Web editörü olan kullanıcıların en fazla güncelleme yapmak isteyecekleri alandır.
  • Footer – Sitenin adres, iletişim-ulaşım bilgileri, rss, sosyal medya vb bağlantılarına erişim sağlayan, CMS temasında yer alan bir bölümdür. Burada da sadece sitenin adminleri değişiklik yapabilir. Web editörü kullanıların değişiklik yapamazlar.

Bir yanıt yazın