Serum Tesisi

Serum Tesisi

Serum Tesisi Kurulumu kurmak isteyen isteyen bir firma ilk olarak bulunduğu ülkenin sağlık bakanlığının belirlediği kanunlar çerçevesinde gerçekleştirmelidir. Yüksek maliyetler gerektiren serum tesisi için çeşitli antikorlar ve tıbbi cihazlar gereklidir.

Hastalıklı mikropların kuvvetleri azaltılarak hazırlanan aşı ilk önce at, sığır, inek gibi bağışıklık sistemi güçlü olan hayvanlara enjekte edilir.

Aşı nedeniyle hasta olan hayvanların kanında, mikroplara karşı koyabilmek için bol miktarda antikor oluşur. Bu antikorlar hayvanın kanında ayrıştırılarak, serum yöntemiyle insanlara aktarılır.

BAĞIŞIKLIK UZUN SÜRMEZ

Bu sayede kazanılan bağışıklık uzun süreli olmadığı için sadece hastalıkların tedavisinde kullanılır. Günümüzde Tetanoz, Difteri, Basilli Dizanteri, Gazlı Kangren, Şar­bon ve daha birçok hastalığa karşı serumlar vardır. Ayrıca, yılan sokması, akrep sokması, mantar zehirlenmesi de özel serumlarla tedavi edilir.

AŞI İLE SERUM ARASINDAKİ FARK

Aşı, hastalığa yakalanmadan, serum ise, hastalık mikroplarını aldıktan sonra yapılır.  Aşı hastalığı iyileştirmez, önler; serum ise hastalığı iyileştirir, yani bir çeşit ilaçtır.

NOT: (Hastalığa neden olan etkenleri zararsız duruma getirmek için vücudun çıkardığı maddeye Antikor denir.)

Serum içinde hangi maddeler var?

Serum Üretimi ile ilgili görsel sonucu
Kısaca serum; %99.1′ su olan bir tür tuzlu sudur. Serumun İçinde Ne Vardır? Serum içeriğinde %0.9 tuz bulunan yani litre başına 154 milimol sodyum (Na) ve 154 milimol klor (Cl)) bulundurmakta olup %99.1’i ise su olan bir tür tuzlu sudur.

serum-tesisi
serum-tesisi

Serum etkisini ne zaman gösterir?

Yüz serumunu, ihtiyaç durumunuza göre, günde 1-2 kez olmak üzere düzenli olarak kullandığınızda, 3-4 hafta içinde etkisini görmeye başlayabilirsiniz.

 

Günümüzde serumun elde edilmesi hangi yolla oluyor?

Günümüzde hastanelerde aşı gibi çeşitli amaçlar için kullanılan serum, atlardan elde ediliyor. Bağışık serumların üretimi için özel atlar kullanılıyor. Üretilecek her serum için özel toksinler, toksoidler, venom, veya bakteri kültürleri hazırlanıyor. Bunlar belirli bir programa göre atlara enjekte edilerek, atların bu etkenlere bağışık hale getirilmeleri sağlanıyor. Yani atın vücudunda söz konusu toksine veya bakteriye karşı antikor üretilmesi sağlanıyor. Daha sonra, atların kanları alınarak gerekli kontroller yapıldıktan sonra, bağışık (hiperimmün) serumlar saflaştırılıyor. Serum aslında kanın bir bölümü. Serumu elde edebilmek için özellikle kandaki kırmızı kan hücreleri gibi kimi öğeleri çöktürmek gerekiyor. Bu da sentrifüj denilen bir işlemle gerçekleşiyor. Sentrifüj aslında başka pek çok konuda da sıkça kullanılan bir yöntem olup temel olarak hızla dönen bir motor etrafına tutturulmuş tüplerde bulunan sıvı solüsyonlar içindeki kimi maddelerin, merkez-kaç kuvvetinin etkisiyle çöktürülmesi mantığına dayanıyor. Serum üretim atlarından iyi verim alınması için bu atların sağlıklı ve mümkün olduğu kadar genç olmaları gerekmektedir. Ülkemizde üretilen serumlara örnek olarak tetanoz antitoksik serumunu, difteri antitoksik serumunu, şarbon antibakteriyel serumunu, akrep antivenom serumunu ve normal serumu verebiliriz.

Serum Nedir, Ne İşe Yarar? Serum Neyden Yapılır?

Kanın pıhtılaşması halinde üst tarafta kalan saydam ve hafif sarımsı sıvı serum olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında hastanelerde hastalara uygulanan ve çeşitli çözeltilerden meydana gelen sıvı ilaçlarda serum olarak adlandırılmaktadır. Serum nedir, ne işe yarar? Serum neyden yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar. Serum içerisinde tuz bulunan bir çözeltidir. Çoğunlukla kandaki elektrolit dengesini sağlamak amacı ile hastalarda kullanılmaktadır. Serum düşünülenin aksine hastaların hastalık durumunda iyileşmelerine yardımcı olan bir ilaç konumunda değildir.

Serum Nedir, Ne İşe Yarar?

Serum en basit anlatımı ile bir nevi tuzlu su karışımıdır. Çoğunlukla serumun hastalık esnasında iyileştirici etkisi olduğuna inanılmaktadır.

Ancak serumun bu şekilde bir etkisi yoktur. Daha çok kandaki sıvı ile elektrolit dengesinin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır. Serumun içerisinde belli bir oranda tuz bulunur. 1 litrelik bir çözelti içerisinde yaklaşık %0.9 civarı tuz bulunmaktadır. Yani litre başına 9 gramlık tuz bulunmaktadır.

Serum Neyden Yapılır?

Hastanelerde sıklıkla kullanılan serum karışımları torba ya da şişe içerisinde bulunmaktadır. Damar yolu ile hastalara verilmektedir.

Serumlar doktorun vereceği karar ile hastaya tek başına verilebileceği gibi içerisine çeşitli ilaçlar karıştırılarak da verilmektedir. İki durumda da serumların hazırlanması aseptik tekniği ile yapılmaktadır. hijyenin sağlanması için serumun ağız kısmına el ile dokunulmaması gerekmektedir.

Eğer serum içerisine çeşitli ilaçlar karıştırılacaksa o zaman serumun baş kısmından enjektör yardımı ile ilaç serum içerisine karıştırılmaktadır. İnsan vücudu hücre ismi verilen küçük yapılardan meydana gelmiştir. Her bir hücre içerisinde de yaşamsal fonksiyonların sağlanması amacı ile sıvı olmaktadır.

İnsanların sağlıklı olması için sıvı ile elektrolit dengesinin uygun olması gerekmektedir. Bu dengenin ortadan kalkması durumunda ise serum ile takviye işlemleri yapılmaktadır.

Bu işlem tedavinin daha hızlı bir şekilde ilerlemesi için uygulanmaktadır. Ağızdan ilaç alamayan ya da besinleri ağız yoluyla alamayan kişilere serum yardımı ile takviye  yapılmaktadır.